LUMIPESÄT

Hei lapset!

Kuulin aika ihmeellisen jutun eräältä metsän eläimeltä. Se väitti minulle, että lumen sisällä voi kylmänä pakkaspäivänä käydä lämmittelemässä. Olettekos te moista kuulleet? Miten se muka olisi mahdollista, lumihan on todella kylmää! Minä ainakin palellutan nenän pääni aina, kun työnnän sen kylmään hankeen.

Osaisitteko te tutkia tätä asiaa? Jos tämä asia pitää paikkaansa niin lumestahan voisi rakentaa vaikka minkälaisia hienoja asumuksia talveksi eikä minun tarvitsisi asua talvella pelkästään maan alla…

T: Mauri Mato

Tausta  

Lumi toimii talvella hyvänä eristeenä. Jo 30-40 cm lunta toimii niin hyvänä eristeenä, että lämpötila pysyy lumen alla parissa pakkasasteessa, vaikka ilman lämpötila vaihtelisi. Lumen eristämiskyky kuitenkin heikkenee, kun se tiivistyy ja nuoskistuu. Lumen eristyskyvystä on hyötyä lumen alla eläville eläimille, kuten myyrille, hiirille ja tunturisopuleille ja se suojaa monia kasveja pakkaselta. Metsäkanalinnut kiepauttavat lumikolosta suojan, eli lumikiepin johon ne vetäytyvät selviytyäkseen pakkaspäivistä.  

Tavoite 

Harjoitella havainnointia, mittaamista ja ongelmanratkaisua 

Työohje 

  1. Etsikää vähintään 30 cm paksuinen lumikasa. Mitatkaa ensin ilman lämpötila lumikasan kohdalla ja merkitkää ylös.  
  2. Mitatkaa seuraavaksi lämpötila lumen sisältä, vähintään 30 cm syvyydeltä. Merkitkää ylös lämpötila ja miten syvältä mittasitte. Voitte tehdä mittauksia eri syvyydeltä eri kohdista.  
  3. Rakentakaa omia lumipesiä niin, että seinät ovat yli 30 cm paksuja. Mikä lämpötila lumipesän sisällä on? 
Luontotehtävät, Varhaiskasvatus
Teema: lähiympäristö
Näitä tarvitset: viivotin, lämpömittari, muistiinpanovälineet

TAKAISIN