ÖTÖKKÄTUTKIMUS

Hei lapset!

Tässä on viime päiväni tullut aika hauskan kuuloista porukkaa minua vastaan. Tapasin eilen aamulla pienen mustan kovakuoriaisen näköisen eläimen. Se sanoi olevansa jymykiitäjäinen ja kovaa se menikin! En kerennyt nähdä kuin sen mustan kuoren ja kun yritin laskea montako jalkaa sillä oli, se oli jo hävinnyt heinikon sekaan.

Tänään minua vastaan tuli kirkkaan ja kiiltävän kuorinen haavankäärökärsäkäs, jolla oli kyllä aika pitkä kärsä. Olettekos koskaan kuulleet sellaisesta? Hänen hyvä kaverinsa on kuulemma juuritupsukoi. Onpa niillä hauskoja nimiä!

Haluaisitteko tekin lähteä metsään tutustumaan näihin pienen pieniin metsän ötököihin? Niitä voi löytyä yllättävistä paikoista ja niiden nimet ovat toinen toistaan hauskempia! Mukaan kannattaa ottaa suurennuslaseja, koska ihmissilmällä niitä voi olla vaikea nähdä kovin tarkasti!

T: Mauri Mato 

Tausta  

Suomessa on noin 24 000 lajia erilaisia hyönteisiä. Hyönteiset ovat lajimäärältään maailman lajirikkain eliöryhmä. Hyönteisillä on suuri merkitys luonnossa. Ne pölyttävät kasveja, ovat monien lajien ravintoa, osallistuvat biologiseen torjuntaan ja hajottavat orgaanista jätettä. Monet hyönteislajikannat ovat kuitenkin romahtaneet mm. hyönteismyrkkyjen käytön, kaupungistumisen, metsien tuhoamisen, kosteikkojen rakentamisen, tehomaatalouden ja ilmaston muutoksen takia. 

Tavoite 

Harjoitella havaintojen tekemistä  

Työohje 

  1. Etsikää metsästä ötököitä. Missä ne voisivat viihtyä metsässä? Eläimiä voi löytyä luontoa tarkkailemalla. Voitte myös laittaa valkoisen kankaan puun tai pensaan päälle ja ravistaa oksia, jolloin eläimet putoavat kankaan päälle. Eläimille voi asentaa yön ajaksi myös ansan niin, että kaivaa purkin maan sisään niin että reunat jäävät maan pinnan tasolle. Purkki pitää muistaa ottaa pois käytön jälkeen. 
  2. Tutkikaa löytämiänne eläimiä luuppien tai suurennuslasien avulla. Minkä värisiä eläimet ovat? Montako jalkaa niillä on? Minkälainen niiden ruumiinrakenne on? Tunnistatteko eläimiä? 
Luontotehtävät, Varhaiskasvatus
Teema: lähiympäristö
Näitä tarvitset: Luuppeja tai suurennuslaseja, tarvittaessa purkin, tarvittaessa valkoista kangasta

TAKAISIN