Tutkimisen taidot

Havainnointi

Havainnointi tarkoittaa sitä, kun kiinnität kaiken huomiosi tiettyyn kohteeseen tai tapahtumaan. Havainnointiin tarvitset kaikkia aistejasi. Tiesitkö, että aisteja pystyy vahvistamaan erilaisilla välineillä kuten mikroskoopilla, suurennuslasilla tai vaikka kaukoputkella?

Tulkinta

Tulkinta on riippuvainen aina siitä, kuka tulkinnan tekee tai millaiset ovat henkilön aiemmat tiedot ja kokemukset. Tulkinnassa selitetään havaintoja ja päätellään, mistä ne oikein johtuvat. Tulkinta ja tulkinnat saattavat muuttua ajan mittaan, jos kohteesta saadaan lisää havaintoja.

Mittaaminen

Mittaaminen on tarkkaa hommaa! Havainnoista tarkimmat tehdään juuri mittaamalla. Mitata voit monilla eri tavoilla: joko yleisesti käytössä olevilla yksiköillä, kuten senttimetri, gramma tai sekunti, tai itse keksimilläsi yksiköillä kuten sormen mitta tai perunan paino. Myös määrien laskeminen on mittaamista.

Luokittelu

Luokitteluun tarvitset jo useampaa kykyä. Luokittelua varten sinun täytyy osata havainnoida ja löytää yhtäläisyyksiä. Luokittelussa asioita lajitellaan luokkiin jonkin yhteisen havaitun piirteen mukaan.

Kommunikointi

Kommunikointi on sitä, kun tutkimuksen tekemisen jälkeen havainnot ja tulokset esitetään muille. Käyttää voi monenlaisia keinoja: esittää voi kertoen, tanssien, laulaen, draaman keinoja käyttäen tai leikkien. Tutkimuksessa kommunikointi on todella tärkeää.

Ennusteen tekeminen

Ennusteen tekemiseen vaikuttavat aiemmat havainnot ja tieto. Ennusteen tekemisessä ehdotetaan siis jotain todennäköistä tulosta, joka perustuu aiempiin havaintoihin ja aikaisempaan tietämykseen. Ennusteen ja tulkinnan tärkein ero on siinä, että ennusteessa katsotaan eteenpäin, mitä tulee tapahtumaan. Tulkinnassa taas katsotaan taaksepäin, mitä tapahtui.