HAMPAIDEN LEMPIJUOMA

Tausta 

Ihmisellä kasvaa elämän aikana kahdet hampaat. Ensimmäiset hampaat, eli maitohampaat alkavat kasvaa n. puolen vuoden iässä. Ensimmäiset pysyvät hampaat, eli rautahampaat alkavat ilmestyä n. kuuden vuoden vanhana. Rautahampaiden pitäisi kestää loppuiän. Hampaan näkyvää osaa kruunua peittää elimistön kovin kudos kiille. Kiille kestää kulutusta, mutta se uusiutuu huonosti. Happamat ja sokeripitoiset ruuat vaurioittavat kiillettä. 

 

Tavoite 

Harjoitella muutoksen havainnointia ja ennusteen tekemistä 

 

Työohje 

  1. Mitkä ovat lempijuomianne? Mistähän juomista hampaat pitävät? Ottakaa neljä mukia ja laittakaa niihin kananmunan kuoria. Kananmunan kuorien ja hampaiden rakenne on samantapainen, joten kananmunankuoret edustavat tässä tutkimuksessa hampaita.   
  2. Kaatakaa yhteen mukiin vettä, toiseen mehua, kolmanteen maitoa ja neljänteen virvoitusjuomaa sen verran, että munankuoret peittyvät. Pohtikaa mitä munankuorille tapahtuu eri mukeissa. 
  3. Jättäkää munankuoret mukeihin 5-7 päivän ajaksi ja seuratkaa päivittäin mitä kuorille tapahtuu. Pitikö päätelmänne paikkansa? Mistä juomista hampaat pitävät? 
Minä-tehtävät, Varhaiskasvatus
Teema: Minä
Näitä tarvitset: Kananmunan kuoria, mukeja, maitoa, vettä, mehua ja virvoitusjuomaa

Lisätiedot:

https://www.hammaslaakariliitto.fi/fi/suunterveys/suunterveys-eri-ikakausina/lasten-ja-nuorten-suunterveys/alle-kouluikaisen-suunterveys#.YGVxhEgvPq8


TAKAISIN