KEVÄTSEURANTA

Hei lapset!

Talvi on ollut pitkä aika serkuilleni ulkona ja he odottelevat malttamattomina kevättä. He ovat olleet koko talven lumen alla eivätkä ole nähneet muuta kuin omia pimeitä käytäviään koko pitkän talven. Lumet ovat alkaneet sulaa ja serkut pohtivat, että tarkoittaako se, että kevät on tulossa. Serkkuni kyselevät jatkuvasti minulta, että mistä ihmeestä sitä tietää, että kevät on tullut. Kuulin että heillä on keväälle sovittu matojen yhteiset kevättanssit ja se voi olla se syy miksi he niin kovasti odottelevat kevättä.

Voisitteko auttaa serkkujani ja lähteä ulos luontoon tutkimaan mitkä ovat kevään merkkejä ja mistä tietää, että on kevät? Minuakin alkoi kiinnostamaan tämä kevään tulo, sillä minäkin voisin olla innokas lähtemään mukaan niihin matotansseihin…

T: Mauri Mato

Tausta  

Auringon valon lisääntyminen saa lämpötilan kohoamaan ja kevään alkamaan. Kevään katsotaan alkavan, kun vuorokauden keskilämpötila nousee nollan asteen yläpuolelle. Keväällä luonnossa tapahtuu paljon muutoksia lumien sulaessa, eläinten heräillessä talviuniltaan, muuttolintujen palatessa etelästä ja kasvien alkaessa kasvamaan. 

Tavoite 

Harjoitella havainnointia ja kommunikointia monipuolisilla keinoilla.  

Työohje 

  1. Tehkää kevään aikana retkiä luontoon ja seuratkaa mitä kevään merkkejä löydätte luonnosta. 
  2. Ottakaa kuvia havainnoistanne, piirtäkää tai täyttäkää valmiita keväthavaintolomakkeita. Halutessanne voitte osallistua Luontoliiton jokavuotiseen kevätseurantaan. Havainnot kootaan Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan. Niiden avulla vertaillaan lajien esiintymistä ja runsautta sekä kevään ajoittumista eri vuosina. 
Luontotehtävät, Varhaiskasvatus
Teema: lähiympäristö
Kesto: 60 min -
Näitä tarvitset: Kamera tai kynää ja paperia tai havainnointilomake

TAKAISIN