LUMEN SULATUS

Hei lapset!

Nyt on tapahtunut ihan outoja! Tämä talvi tuntuu madoista mahdottoman pitkältä ja tylsältä, joten serkkuni ulkona halusivat pitää vähän hauskaa. He hakivat hieman lunta maan pinnalta ja rakensivat hienon liukumäen käytäviensä sisälle. Kaikki kulmakunnan madot laskivat siinä yhdessä mäkeä ja pitivät vallan hauskaa, mutta seuraavana aamuna kun he olisivat halunneet jatkaa hauskanpitoa, liukumäki oli hävinnyt! Nyt ovat serkkuni ihan ihmeissään mitä lumelle on yön aikana tapahtunut!

Voitteko auttaa serkkujani ja selvittää minne hieno liukumäki on yön aikana hävinnyt?

T: Mauri Mato

Tausta  

Lumihiutaleet muodostuvat ilmakehässä lämpötilan ollessa lähellä 0 celciusta tai sen alle. Vesihöyry kiteytyy ilmassa olevien pölyhiukkasten ympärille. Lumihiutaleita syntyy, kun usea kide tarttuu yhteen. Kun ilma lämpenee keväällä, lumi sulaa vedeksi. Vain muutama prosentti lumesta katoaa haihtumalla. Sulamisvedet imeytyvät maahan, valuvat ojiin ja virtaavat vesistöihin. 

Tavoite 

Harjoitella muutoksen havainnointia 

Työohje 

  1. Miten lumi syntyy? Mitä lumelle tapahtuu, jos se tuodaan sisälle? Hakekaa ulkoa lunta sisälle. 
  2. Tutkikaa lunta. Miltä se tuntuu kädessä ja mitä sille tapahtuu kun sitä ottaa käteen? Tehkää lumesta kakkuja astioilla ja hiekkamuoteilla. 
  3. Sumuttakaa esim. sumutinpullolla vettä lumen päälle ja seuratkaa mitä lumelle tapahtuu. Voitte halutessanne värjätä lunta vesiväreillä. Mitä lumelle tapahtuu kun se on pitkään sisällä? 
Luontotehtävät, Varhaiskasvatus
Teema: luonto
Kesto: 60 min -
Näitä tarvitset: astioita, lunta

TAKAISIN