ELÄINTEN JÄLKIÄ HANGELLA

Hei lapset!

Kävin ulkona asuvien serkkujeni luona kylässä viime viikolla ja he lähettivät teille kovasti terveisiä. Reissu oli oikein mukava muuten, mutta minusta tuntuu, etten nukkunut koko reissun aikana silmäystäkään!

Olen aina luullut, että maan alla onkaloissa olisi hyvin hiljaista talvella, mutta kaikkea muuta! Kun aloin illalla nukkumaan, niin hangen päällä alkoi aikamoinen liikenne ja sitä jatkui läpi koko yön. Kuka ihme siellä yöllä oikein liikkui?

Voisitteko te auttaa minua ja käydä tutkimassa, keitä hangen päällä on yöllä liikkunut? Mutta muistakaa, että päivällä siellä saattaa edelleen olla joku liikkeellä ja joten kannattaa kulkea hiljaa ja tarkkana!

T: Mauri Mato

Tausta 

Talvi on hyvää aikaa tehdä havaintoja metsäneläimistä. Suurin osa nisäkkäistä liikkuu hämärän ja yön aikana, mutta talvella eläinten liikkumisesta jää hankeen jäljet. Lajeja voidaan tunnistaa lumeen jääneiden jälkien perusteella, mutta myös ulosteista, karvatupsuista tai höyhenistä, hankaus- ja kaivamisjäljistä, syömisjäljistä ja pesistä.  

Tavoite 

Harjoitella havainnointia  

Työohje 

  1. Tehkää retki lumiseen metsään ja etsikää eläinten jälkiä hangelta. Löydättekö jälkien lisäksi esimerkiksi jälkiä eläinten ruokailusta? 
  2. Kuvatkaa ja mitatkaa löytämänne jäljet. Jäljet kannattaa mitata, koska kuva saattaa vääristää jäljen kokoa. 
  3. Miten tunnistaisitte löytämänne jäljet? Voitte laittaa ottamanne kuvat seinälle vanhempienkin tunnistettavaksi. Jälkiä tunnistaessanne huomioikaa, että lumessa jäljet näyttävät suuremmilta kuin oikeasti ovat. 
Luontotehtävät, Varhaiskasvatus
Teema: lähiympäristö
Näitä tarvitset: kamera, viivotin

Lisätiedot:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/02/26/tarkkaile-lumijalkia


TAKAISIN