KAUPUNKIVILJELY

Hei lapset!

Tiedättekös mitä olen suunnitellut? Haluan alkaa puutarhuriksi! Minulla on valmiina hyvää kuohkeaa multaa missä kaikki kasvit varmasti haluaisivat kasvaa. Mutta nyt minulla on pienimuotoinen ongelma. Mistähän ihmeestä ne kasvivauvat syntyvät? Tiedättekö te? Minä olisin niin valmiina hoitamaan ja kasvattamaan niitä, kun vain tietäisin mistä ne syntyvät.

Voisitteko te auttaa minua ja tutkia tätä asiaa? Osaisitteko te kasvattaa itse omia kasveja täällä päiväkodissa ja tutkia miten kasvit kasvat ja mitä ne tarvitsevat kasvamiseen?

T: Mauri Mato

Tausta  

Luonnon monimuotoisuus on köyhtymässä hälyttävällä vauhdilla. Jopa miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto. Yhtenä syynä monimuotoisuuden häviämiselle on rakennetun ympäristön laajeneminen. Pienetkin viljelmät lisäävät monimuotoisuutta. Urbaani elämäntyyli, korkea hygieniataso ja riittämätön luontokosketus myös yksipuolistavat elimistön mikrobitasoa ja lisäävät riskiä immuunivälitteisille sairauksille. Päiväkotilasten immuunipuolustusjärjestelmän säätelyn on todettu paranevan, kun päiväkotien pihoille on lisätty metsäpohjaista kasvustoa, sekä siirtonurmea ja istutuslaatikoita. 

Tavoite 

Harjoitella havaintojen tekemistä ja ryhmässä toimimista 

Työohje 

  1. Perustakaa oma kasvimaa päiväkodin pihalle. Viljelykset voi tehdä esim. ruukkuihin, ämpäreihin, kasvatuslaatikkoihin ja kasvatussäkkeihin. Suunnitelkaa yhdessä mitä haluatte kasvattaa. Ruukuissa tai ämpäreissä voi kasvattaa esim. tomaattia, perunaa ja samettiruusuja.  
  2. Mitä kasvit tarvitsevat kasvaakseen? Hoitakaa yhdessä kasveja ja seuratkaa niiden kasvua. Miksi kasvit tarvitsevat enemmän vettä aurinkoisella ja kuumalla ilmalla?  Mitä pölyttäjiä viljelyksillänne käy? 

 

Luontotehtävät, Varhaiskasvatus
Teema: luonto
Kesto: 120 min -
Näitä tarvitset: Istutusastioita, multaa, siemeniä ja lannoitteita

TAKAISIN