KIVITUTKIMUS

Hei lapset!

Aloin tässä eräänä päivänä hieman sisustamaan onkaloni sisäänkäyntiä. Aloin keräilemään pieniä kiviä ja niistä ajattelin tehdä hienoja kuvioita sisäänkäynnin viereen.

Mutta niinhän siinä kävi, että kiviä keräillessäni pääni meni aivan pyörälle, sillä kiviä oli ihan hurja määrä erikokoisia, erimuotoisia ja erinäköisiä! Olin ihan ihmeissäni kivien kanssa, että miten ne voisi järjestellä erilaisiksi kuvioiksi.

Voisitteko te auttaa minua ja tutkia miten kiviä voisi järjestellä? Ottaisin mielelläni vastaan hyviä ehdotuksia, miten voisin kivet järjestellä hienoon kuvioon onkaloni sisäänkäynnille!

T: Mauri Mato

Tausta  

Kivi on luonnollisten prosessien tuloksena syntynyt mineraalien yhdistelmä. Mineraaleja tunnetaan yli 4000. Suomen yleisin kivilaji on graniitti. Graniitti muodostuu maasälvästä, kvatsista ja kiilteestä. Kivet luokitellaan geologiassa kolmeen luokaan niiden synty-ympäristöjen mukaan: metamorfisiin kiviin, sedimenttikiviin ja magmakiviin. Maapallon kivilajit ovat mukana niin sanotussa aineen suuressa kiertokulussa. Kivilajien kiertokulku on jatkuvasti käynnissä maapallolla ja täydellinen kierto saattaa kestää miljoonia vuosia.  

Tavoite 

Harjoitella havainnon tekemistä ja luokittelua 

Työohje 

  1. Mistä kaikkialta olette löytäneet kiviä? Millaisia kiviä olette nähneet? Kerätkää mahdollisimman erilaisia ja erikokoisia kiviä. 
  2. Tutkikaa löytämiänne kiviä luupeilla tai suurennuslaseilla. Ovatko löytämänne kivet samanlaisia?  
  3. Miten voisitte luokitella löytämänne kivet? Keksikää erilaisia tapoja esim. koon, värin, muodon mukaan. 

 

Luontotehtävät, Varhaiskasvatus
Teema: lähiympäristö
Kesto: 60 min -
Näitä tarvitset: Ämpäreitä, luuppeja tai suurennuslaseja

TAKAISIN