MAATUMISKOE

Hei lapset!

Tiedättekö, me madot olemme maailman mestareita tekemään kaikenlaisista maahan pudonneista metsän aineksista multaa, mutta tänään minä haukkasin jostain niin kovasta, että hampaani olisi katkennut jos minulla sellaisia olisi!

Se mistä haukkasin, oli sellainen iso ja kiiltävä esine ja minä ajattelin, että tuostahan minä saan tehtyä ison mehevän kasan multaa, mutta enhän minä saanutkaan. Olen nyt täällä ihan ihmeissäni, koska luulin että me madot voimme tehdä multaa ihan mistä vaan.

Voisitteko auttaa minua ja tutkia mitä madot pystyvät muuttamaan mullaksi ja onko jotain mitä emme pysty mullaksi muuttamaan? Tämän tutkiminen voi vaatia hieman mullan kaivamista ja tavaroiden hautaamista, mutta lapioitahan teiltä varmasti löytyy.

T: Mauri Mato 

Tausta  

Monien luontoon heitettyjen esineiden maatumisessa saattaa mennä todella pitkiä aikoja. Luontoon jätettyjen lasipullojen maatumisen on arvioitu kestävän miljoona vuotta. Purukumin maatuminen kestää 20-25 vuotta. Maailman yleisin roska luonnossa on tupakantumppi, joka ei maadu luonnossa, vaan hajoaa pienen pieniksi mikromuovihiukkasiksi. Tupakantumpeista leviää luontoon lisäksi ympäristölle vaarallisia kemikaaleja, kuten lyijyä ja arsenikkia.  

Tavoite 

Harjoitella muutoksen havainnointia  

Työohje 

  1. Oletteko nähneet luontoon jätettyjä roskia? Muuttuvatko ne lopulta mullaksi? Kerätkää erilaisia esineitä, joiden maatumista haluatte testata, esim. peltipurkki, banaanin kuoret, pahvilaatikko, muovirasia. 
  2. Haudatkaa esineet maan alle ja merkitkää paikka, jonne hautasitte ne. Mitä arvelette, että esineille tapahtuu maan alla? 
  3. Kaivakaa keväällä hautaamanne esineet esille. Mitä niille on tapahtunut?  

 

Kiertotaloustehtävä, Varhaiskasvatus
Teema: Kiertotalous
Näitä tarvitset: Haudattavia esineitä, esim. peltipurkki, banaanin kuoret, pahvilaatikko ja muovirasia

TAKAISIN