PAPERINVALMISTUS

Tausta  

Paperi on kaikista materiaaleista eniten kierrätetty raaka-aine. Euroopassa yli 72 prosenttia ostetuista papereista kierrätetään. Kierrätetystä paperista valmistetaan paperitehtaalla uutta paperia. Uusiopaperia valmistamalla säästetään luonnonvaroja, energiaa ja tuotetaan vähemmän päästöjä. 

Tavoite 

Harjoitella muutoksen havainnointia ja ongelmanratkaisua 

Työohje 

  1. Kuinka kierrätyspaperista saadaan tehtyä uutta paperia? Tutkikaa asiaa tekemällä itse uutta paperia. Repikää kierrätyspaperia pieniksi paloiksi ja jättäkää yöksi likoamaan veteen. 
  2. Jauhakaa seuraavana päivänä silppu tasaiseksi tehosekoittimella.  
  3. Laittakaa isoon astiaan vettä ja laittakaa paperimassaa veteen. 
  4. Sekoittakaa vettä ja laittakaa viira veteen. Viiran voi tehdä esim. vanhasta taulun kehyksestä pingottamalla siihen nitojalla hyttysverkon. Jos ei halua käyttää viiraa, paperimassan voi myös nostaa suoraan kädellä pyyhkeen päälle. 
  5. Nostakaa viira vedestä ja antakaa ylimääräisen veden valua pois. Kumotkaa viiraan jäänyt paperimassa pyyhkeen päälle. Ennen kuin nostatte viiran pois paperimassan päältä, painelkaa ylimääräinen vesi esim. sienellä pois. 
  6. Antakaa kuivua ja tarvittaessa silittäkää silitysraudalla suoraksi. Mitä uudella paperilla voisi tehdä? Minne käytetty paperi olisi mennyt, jos sitä ei olisi käytetty uuden paperin tekoon?   

 

Kiertotaloustehtävä, Varhaiskasvatus
Näitä tarvitset: Kierrätyspaperia , kaksi astiaa, viira, pyyhkeitä, siemi

Lisätiedot:

https://www.kierratys.info/paperi/

 


TAKAISIN