MISTÄ ROSKAT TULEVAT?

Hei lapset!

Serkkuni metsästä pyysivät minua käymään luonaan koska he ovat aivan ihmeissään erään asian kanssa. Matkustin kiireellä heidän luokseen ja he esittelivät minulle oikein kauniin paikan metsän laidasta. Mutta voi ihmettä! Se paikka olikin aivan täynnä kaikenlaisia roskia.

Kaikki kulmakunnan madot ovat aivan ihmeissään mistä ne roskat sinne ovat ilmestyneet. Siellä oli esimerkiksi paperimytty, jota ei kyllä yksikään metsän asukas ole koskaan käyttänyt! Osaisitteko te lapset auttaa meitä ja selvittää mistä nämä roskat tänne tulevat? Oliskohan mitään tehtävissä sille, että niitä ei tänne enää ilmestyisi?

T: Mauri Mato

Tausta 

Luontoon jätetyt roskat maatuvat hitaasti, joidenkin materiaalien maatuminen kestää satoja vuosia. Roskat ovat merkittävä riski luonnon eläimille ja ne pilaavat myös luontoa. Muoviroskat ovat tällä hetkellä yksi vakavimmista uhkista vesiekosysteemeille. Mikromuovia kulkeutuu juomaveden mukana myös ihmisten elimistöön ja sitä on todettu lisäksi hengitysilmassa.    

 Tavoite 

Harjoitella havainnointia, muutoksen havainnointia ja ongelmanratkaisua  

 Työohje 

  1. Oletteko joskus heittäneet roskia luontoon? Mistä roskat sinne tulevat? Valitkaa roskattu paikka lähiympäristöstänne. 
  2. Kuvatkaa ja laskekaa valitsemanne paikan roskat. Millaisia roskia löysitte? Miten lajittelisitte ne?  
  3. Kerätkää roskat ja viekää ne kierrätykseen. 
  4. Seuratkaa valitsemaanne paikkaa viikon tai pari ajan ja seuratkaa roskaantuuko paikka uudestaan. Ovatko roskat saman tyylisiä kuin mitä aikaisemmin keräsitte pois? Miksi niitä heitetään sinne? Mitä asialle voisi tehdä?  

 

Kiertotaloustehtävä, Varhaiskasvatus
Teema: Kiertotalous
Näitä tarvitset: kamera, roskapusseja

TAKAISIN