PILVIBONGAUSVIIKKO

Hei lapset!

Aina kun pidän taukoa käytävän kaivamisesta, tulen maan pinnalla käymään ja haukkaamaan raikasta happea. Olen tässä tauollani pidemmän aikaa seuraillut taivaalla liikkuvia valkoisia pilviä. Oletteko huomanneet, että ne näyttävät joka päivä hieman erilaisilta?

Hämmästyksekseni huomasin eräänä päivänä, että eiväthän ne lisäksi ole aina edes valkoisia! Ja uskokaa tai älkää yksi pilvistä näytti aivan hiireltä! Kuvitelkaa pilvi, jolla on korvat ja pitkä häntä!

Voisitteko auttaa minua ja tutkia millaisia pilviä taivaalla oikein liikkuu? Onkohan siellä oikeasti hiiriä tai vaikka kalojen näköisiä pilviä…?

T: Mauri Mato 

Tausta 

Pilvet syntyvät kostean ilman noustessa ylöspäin ja tiivistyessä pieniksi pisaroiksi tai jääkiteiksi. Pilvet heijastavat auringon säteilyä takaisin avaruuteen ja jäähdyttävät maapalloa. Talvisin pilvet estävät lämmön karkaamista maapallon pinnalta. Pilvien perustyypit ovat kerrospilvet ja kumpupilvet. Pilvet jaetaan myös yläpilviin, keskipilviin ja alapilvin niiden alareunan korkeuden mukaan. 

Tavoite 

Harjoitella havaintojen tekemistä, luokittelua ja kommunikointia 

Työohje 

  1. Tutustukaa eri pilvilajeihin. Mitä niistä olette joskus nähneet taivalla?  
  2. Käykää viikon aikana bongailemassa pilviä ja piirtäkää tai kuvatkaa löytämänne pilvet. Minkä nimisiä pilviä löysitte?  
Luontotehtävät, Varhaiskasvatus
Teema: luonto
Näitä tarvitset: kamera tai paperi, kynä

TAKAISIN