MIKÄ LENTÄÄ?

Hei lapset!

Sain tänään kirjeen ystävältäni Masa Muurahaiselta. Masalla on ollut pitkään suuri haave, mutta hän ei tiedä miten voisi sen toteuttaa. Oletteko te joskus haaveilleet jostain?

Masa on haaveillut jostain mistä muurahaiset eivät yleensä haaveile, hän on nimittäin toivonut pääsevänsä pienelle lentomatkalle niityn toiseen laitaan. Kuvitelkaa, muurahainen lentämässä! Mutta millä ihmeellä pieni muurahainen voisi lentää? Me madot viihdymme maan pinnalla tai sen alla, emmekä me tiedä lentämisestä tuon taivaallista.

Osaisitteko te auttaa Masaa toteuttamaan haaveensa ja tutkia olisiko metsässä jotain, jolla hän voisi päästä pienelle lentomatkalle? Masa sanoi kokeilleensa pientä kiveä, mutta se ei hänen mukaansa oikein toiminut lentoaluksena…

T: Mauri Mato 

Tausta  

Maan vetovoima, eli painovoima pitää meidät maan pinnassa. Ilman maan vetovoimaa kaikki maan pinnalla oleva, jopa ilma häviäisi avaruuteen. Vetovoima saa esineet putoamaan maata kohti. Ilmanvastus on kappaleen pinnan ja ilman välisestä vuorovaikutuksesta aiheutuva liikettä vastustavaa voima.  Ilmanvastukseen vaikuttaa kappaleen koko, muoto ja nopeus. Ilmanvastus otetaan huomioon esimerkiksi lentokoneita suunnitellessa. 

Tavoite 

Harjoitella havainnon tekemistä, muutoksen havainnointia ja ongelman ratkaisua 

Työohje 

  1. Kerätkää metsässä erilaisia ja erikokoisia puiden lehtiä ja muita luonnon materiaaleja, esim. käpyjä, heinää, keppejä. 
  2. Mitä valitsemillenne materiaaleille tapahtuu, kun ne tiputetaan alas? Pudottakaa materiaaleja alas ison kiven tai kannon päältä. Mikä lentää pisimmälle? Mikä tulee nopeasti alas? Miksi? 
  3. Rakennelkaa erilaisia paperilennokkeja. Miten paperilennokin saa lentämään pitkälle? 
Luontotehtävät, Varhaiskasvatus
Teema: luonto
Kesto: 60 min -
Näitä tarvitset: lehtiä, käpyjä, heinää, keppejä jne...

TAKAISIN