MUURAHAISET

Hei lapset!

Kävin juuri serkkujeni luona metsässä ja vierailin ystäväni Masa Muurahaisen kodissa suurella muurahaiskeolla. Siellä olikin menossa aikamoinen vilinä!

Masa kertoi minulle vaikka miten ihmeellisiä juttuja muurahaisten elämästä. Hän väitti minulle, että muurahaiset pystyvät kantamaan paljon itseään painavampia esineitä. Ne pystyvät hänen mukaansa kantamaan jopa vesipisaroita kotipesäänsä! Kuvitelkaa!

Yritin siellä muurahaiskeon luona tarkkailla muurahaisten touhuja, mutta pääni vain meni pyörälle siitä vilinästä! Miten ihmeessä ne muurahaiset tietää minne ne ovat menossa ja mitä ne ovat tekemässä semmoisessa hulinassa?

Auttaisitteko minua selvittämään mitä ihmettä ne muurahaiset niin kovasti puuhaavat siellä keossansa? En edes ehtinyt laskea montako jalkaa niillä on, niin vikkelästi ne liikkuvat!

T: Mauri Mato

Tausta  

Muurahaiset ovat hyvin sopeutuvaisia eläimiä ja ne ovat levittäytyneet kaikkialle maapallolla. Muurahaislajeja on maapallolla yli 12 000 ja Suomessa eri lajeja on noin 60. Muurahaiset elävät hyvin järjestäytyneissä yhdyskunnissa. Yhdyskunnissa jokaisella on oma tärkeä roolinsa. Kuningatar johtaa yhdyskuntaa, lisäksi yhdyskuntaan kuuluu koiraita ja työläisiä. 

Tavoite 

Harjoitella havainnointia ja kommunikointia monipuolisilla keinoilla 

Työohje 

  1. Etsikää metsästä muurahaispesä tai muurahaisia.  
  2. Tarkkailkaa muurahaisten touhuja. Kantavatko muurahaiset jotain? Mihin ja millaiseen paikkaan pesä on rakennettu? 
  3. Tutkikaa muurahaisten rakennetta ötökkäpurkin tai luupin avulla. Montako jalkaa muurahaisella on?  
  4. Rakentakaa luonnonmateriaaleista omat muurahaiset. 
Luontotehtävät, Varhaiskasvatus
Teema: lähiympäristö
Näitä tarvitset: Ötökkäpurkin, luupin tai suurennuslasin

TAKAISIN