Mikkelin Tieteen päivät 2021

Mikkelin Urheilupuiston koulun 9-luokkalaiset osallistuivat ensimmäistä kertaa Mikkelin Tieteen päiville huhtikuussa 2021.  Mikkelin Tieteen päivät ovat laajalle yleisölle suunnattu tapahtuma, jossa kerrotaan tieteestä ja tutkimuksista. Tänä vuonna luennot pidettiin poikkeuksellisesti etänä johtuen koronapandemiasta. Luentojen aiheina olivat tiedeuskomukset, tilastotiede sekä fossiiliset polttoaineet ja niiden korvikkeet.

Oletimme luentojen olevan tylsiä ja yksitoikkoisia. Ne olivatkin yllättävän mielenkiintoisia ja luennoitsijat olivat selkeästi asiantuntijoita. Sen vuoksi osallistuminen oli mieltä avartavaa ja ajatuksia herättävää.

Osallistuimme yhteensä kolmelle luennolle. Ensimmäinen luento käsitteli tiedeuskomuksia. Sitä seuratessamme tajusimme, että tiedekin on vain uskomuksia ja tällä hetkellä todennäköisimpiä teorioita. Muista luennoista käteen jääneitä oppeja olivat mm. aurinkoenergian toimivuus ja kuinka tunnistaa valheellinen tilasto.

Koronavuoden aikana etäyhteydenpito on tullut jo tutuksi, joten verkko-osallistuminen oli suhteellisen toimivaa ja sujuvaa. Tulevina vuosina lähiluennot olisivat todennäköisesti parempi vaihtoehto niiden konkreettisuuden vuoksi. Keskittyminen voisi tällöin olla helpompaa etenkin nuorille.

Nykynuoret vaikuttavat olevan kiinnostuneita maailman eri ilmiöistä, ja uskomme tämän kokemuksen herättäneen yhä enemmän mielenkiintoa tiedettä kohtaan. Ainakin meillä nämä luennot herättivät.

Oli mukavaa päästä osallistumaan johonkin ”aikuismaisempaan” eikä vain tulla kohdelluksi lapsena. Yläasteikäisiä nuoria kiinnostaa asiantuntijoiden faktatieto oman aihealueen ilmiöistä. Tieteenpäivät toivat mukavaa vaihtelua kouluarjen keskelle. Olisi mukavaa myös tulevaisuudessa päästä osallistumaan vastaavanlaisiin tapahtumiin.

 

– Eveliina Juutilainen ja Neela Pöyry 9M

Mikkelin Tieteen päivien sessioita pääsee katsomaan Mikkelin yliopistokeskuksen YouTube-kanavalla 30.5.asti.