Viidennen luokan kiertotalouspilotti

Viidennen luokan oppilaat Rantakylän ja Sairilan kouluilta pääsivät ensimmäisinä kokeilemaan Tiedepolun viidesluokkalaisille tarkoitettua kiertotalouden kokonaisuutta. Tiedepolun on tarkoitus startata syksyllä kaikilla Mikkelin kouluilla.

Viidennellä luokalla teemana on kiertotalous. Oppilaat pääsivät tutustumaan kiertotalouteen kolmen eri kokonaisuuden avulla. Tiedepolulla tutustuttiin vedenkiertoon, kiertotalouteen laajemmin ja käytiin vierailulla Metsasairilassa.

Vedenkiertoon tutustuttiin omissa luokissa kun Tiedepolun projektipäällikkö Saara Vauhkonen kävi pitämässä aiheesta oppitunnin. Oppitunnilla pohdittiin käyttö- ja jäteveden eroja ja tehtiin yhdessä jätevettä sekä puhdistettiin sitä. Samoin keskusteltiin veden kulutuksesta, sekä siitä kuinka vettä voisi säästää. Tunnin lopuksi pohdittiin viemäreitä ja sitä mitä sinne oikeastaan saa laittaa, eli opeteltiin viemärietiketti.

Kiertotalous ajattelua oppilaille kävi opettamassa ja selventämässä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun ympäristöteknologianinsinööri opiskelijat. Opiskelijat suunnittelivat ja toteuttivat aiheeseen sopivan rastiradan mikä käytiin vetämässä oppilaille heidän omilla kouluilla. Rasteilla pohdittiin eri ruokien hiilijalanjälkeä, opeteltiin kiertotalouden termejä ja mietittiin eri esineiden kiertokulkua. 

Metsäsairila vierailulla tutustuttiin Metsäsairilan eri lajittelupisteisiin. Oppilaat pääsivät bussin kanssa kiertämään koko alueen läpi. Metsäsairilalta Anne Laitinen esitteli oppilaille eri kierrätyspisteitä ja kertoi kuinka eri jätteitä lajitellaan ja mihin ne lopulta päätyvät. 

Pilotti oli kaikin puolin onnistunut ja palaute oppilailta oli positiivista. Muutamat viilaukset vielä hiotaan kuntoon, niin tästä saadaan hyvä kokonaisuus vedettäväksi vuosittain Mikkelin viidesluokkalaisille.

*Kiertotalus teeman materiaalit on toteutettu yhteistyössä seuraavien tahojen kanssa 

  • LUT Junior University 
  • Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun ympäristöteknologian insinööriopiskelijat
  • Metsäsairila